• Fundacja

Reportaż "Dziś jestem zupełnie innym człowiekiem" w Nowinach Zabrzańskich

Marcin, Fundacja POMOST

Fundacja Pomost od trzech lat prowadzi w Zabrzu ośrodek resocjalizacyjny, w którym kilkudziesięciu byłych więźniów wraca do życia społecznego. Organizuje dla nich roczne programy, pozwalające więźniom po okresie spędzonym za kratami na nowo przystosować się do norm i życia społecznego. Po ich skończeniu podopieczni mają jeszcze szansę spędzić rok w jednym z dwóch mieszkań readaptacyjnych, które fundacja dostała od miasta Zabrze i wyremontowała na potrzeby swoich podopiecznych. Cały program readaptacvjny powstał we współpracy z naukowcami z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Wspierająca Pomost warszawska Fundacja Valores szacuje, że statystycznie 80% byłych więźniów trafia znowu za kraty, popełniając wcześniej 10 – 15 drobnych przestępstw. 50 uczestników programu w Pomoście oznacza spadek liczby przestępstw i wykroczeń na terenie Zabrza o 500 – 750. I to jest realna korzyść społeczna – dla miasta i jego mieszkańców.

Dziś jestem zupełnie innym człowiekiem

12 wyświetlenia