• Fundacja

Sam Childers w Łaźni Łańcuszkowej w Zabrzu

Sam Childers, Kaznodzieja z karabinem, przyjeżdża do Zabrza!

Otwarte dla wszystkich spotkanie z nim odbędzie się w czwartek, 22 lutego, o godz. 17.00 w Łaźni Łańcuszkowej, przy ul. Wolności 408.

Sam Childers to postać kultowa - były członek gangu motocyklowego, uzależniony od kokainy, heroiny i alkoholu, który pod koniec lat 80. XX wieku przeżył przemianę duchową i założył w Central City w Pensylwanii wspólnotę religijną Shekinah Fellowship Church. Po podróży do Sudanu w 1998 roku, założył wraz z żoną fundację Angels of East Africa, zajmującą się ratowaniem dzieci z terenów objętych wojną domową, głównie w Sudanie Południowym i Ugandzie. Fundacja prowadzi sierocińce, dzięki którym udało się uratować tysiące dzieci. Sam spisał swoje życie i doświadczenia w książce "Kaznodzieja z karabinem", na podstawie której powstał film pod tym samym tytułem.

Do Zabrza przyjeżdża na zaproszenie Fundacji Pomost, która pomaga osobom uzależnionym i opuszczającym zakłady karne. Pomost prowadzi w Zabrzu ośrodek, w którym wspiera swoich podopiecznych przez pierwszy rok po opuszczeniu więzienia.

Razem z Fundacją Rozwoju Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego fundacja opracowała założenia programu readaptacyjnego, który ma szansę, dzięki unijnemu wsparciu, zostać wdrożony w innych polskich miastach.

Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom, które pomogły nam zorganizować spotkanie z Samem Childersem. Miasto Zabrze, Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu, Sztolnia Królowa Luiza, Konsalnet, Clos Brothers, Polskie Stowarzyszenie Inwestorów Kapitałowych oraz Fundacja Valores.

14 wyświetlenia