DYREKCJA

EDWARD SZELIGA

dyrektor ośrodka readaptacyjnego,

prezes zarządu Fundacji i inicjator jej działań, specjalista readaptacji

Założyciel i przede wszystkim serce Fundacji, czasem przyprawia o zawał, a czasem wzbudza radosną euforię. Stawia relacje na pierwszym miejscu i na nich buduje w swojej pracy, a że ma "smykałkę" do ludzi, to świetnie mu to wychodzi. Terapeuta i trener wykorzystujący swoje umiejętności w pracy z pacjentami i profesjonalistami. Wizjoner, myśli pięć lat do przodu, co zrobić, aby niesienie pomocy było możliwe dla jak największego grona odbiorców i jak najbardziej skuteczne.

Certyfikowany terapeuta uzależnień,  trener diagnozowania i wdrażania innowacyjnych narzędzi optymalizujących readaptację byłych
więźniów, holistyczny trener procesu grupowego, streetworker.

GRZEGORZ GALANT

lider społeczności Ośrodka,  specjalista readaptacji

Od samego początku związany z Pomostem. Niezłomny i ogromnie zaangażowany w pracę z drugim człowiekiem. Pionier pracy redukcją szkód w obszarze całego życia pacjenta.

Niedźwiedź z ogromnym sercem. Ceni aktywność fizyczną i często wykorzystuje ją w swojej pracy.

Certyfikowany instruktor uzależnień.

JUSTYNA WAWSZKÓW

zastępczyni dyrektora ośrodka readaptacyjnego,

były wiceprezes zarządu Fundacji, specjalista readaptacji

Współzałożycielka Pomostu, któremu jest oddana sercem i duszą. Z zaangażowaniem analizuje co działa, a co wymaga wzmocnienia. Fanka pracy na procesie i wyciągania zasobów z głębin ludzkiego umysłu. Niepoprawna optymistka, choć potrafi też stąpać twardo po ziemi. Terapeutka i trenerka z ogromnym zamiłowaniem do pracy z drugim człowiekiem. Robi tylko to, w co wierzy, a że wiarę ma ogromną, to i działa na szeroką skalę.

Psycholog, pedagog, trener diagnozowania i wdrażania innowacyjnych narzędzi optymalizujących readaptację
byłych więźniów, psychoterapeutka.

KADRA

DARIUSZ CHROST

asystent osób przebywających
w mieszkaniu readaptacyjnym

Dziennikarz, przedsiębiorca, społecznik. Prowadzi zajęcia z dziennikarstwa, fotografii, autoprezentacji. Uczestniczy
w zajęciach integracyjnych i sportowych dla osób niepełnosprawnych.

Aktualnie współprowadzi grupę wsparcia dla osób przebywających w mieszkaniu chronionym.

MARTA KOSTUŚ

specjalista readaptacji osób opuszczających ZK

Związana z Fundacją Pomost od ponad pięciu lat. Wszystko (prawie) potrafi przekształcić w zasób. Z prawdziwą wiarą w drugiego człowieka towarzyszy w sukcesach i trudnościach. Uważa, że na każdą zmianę przychodzi czas i miejsce.

Prowadzi grupę wsparcia dla byłych mieszkańców Ośrodka Readaptacyjnego.

Psycholog, specjalista psychoterapii uzależnień w trakcie certyfikacji.

GOSIA MICHALSKA

specjalista readaptacji osób opuszczających ZK

Psycholog, pedagog resocjalizacji, certyfikowany specjalista psychoterapii uzależnień. Doświadczenie zawodowe w obszarze resocjalizacji, readaptacji społecznej oraz terapii uzależnień zdobywała pracując jako psycholog i wychowawca w Młodzieżowych Ośrodkach Wychowawczych oraz Ośrodku
Profilaktyki i Leczenia Uzależnień w Zabrzu.

Od 2016 roku związana z Fundacją Pomost, pełni funkcję asystenta readaptacji.

PIOTR WIECZORKOWSKI

specjalista readaptacji osób opuszczających ZK

Psycholog, specjalista psychologii klinicznej, specjalista psychoterapii
uzależnień. Od 1999 roku pracuje w Ośrodku Profilaktyki i Leczenia Uzależnień w Zabrzu, jako terapeuta uzależnień w Poradni Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia, wieloletni kierownik Dziennego Oddziału Terapii Uzależnienia od Środków Psychoaktywnych. Pracuje jako psychoterapeuta w Polskim Instytucie Ericksonowskim w Katowicach oraz asystent readaptacji dla osób opuszczających zakłady karne w Fundacji
Pomost w Zabrzu. Aktualnie uczestniczy w ostatnim semestrze kursu psychoterapii
atestowanego przez SNP Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego organizowanego przez Polaki Instytut Ericksonowski. Ukończył dodatkowe szkolenia rekomendowane przez
Państwową Agencję Problemów Alkoholowych i Krajowe Biuro do spraw Przeciwdziałania narkomanii m.in. w zakresie dialogu motywującego, Programów Ograniczania Picia, programu CANDIS dla osób problemowo używających przetworów konopi.
W działalności szkoleniowej współpracuje z Polskim Towarzystwem Zapobiegania Narkomanii w realizacji Studium Terapii Uzależnień, Szkołą Wyższą Psychologii Społecznej w Katowicach oraz Szpitalem Klinicznym Nr 1 im. prof. Stanisława Szyszko w ramach szkoleń specjalizacyjnych w zakresie psychologii klinicznej i studiów podyplomowych.

WERONIKA WALOSZEK

studentka Psychologii, wolontariuszka.

Studentka psychologii na specjalizacji sądowej i klinicznej, ukończyła kurs Racjonalnej Terapii Zachowania i bierze udział w akademickich projektach naukowych związanych z psychoterapią Gestalt. Związana z Pomostem od sierpnia 2019 roku. Wspiera podopiecznych Fundacji jako asystent readaptacji oraz w punkcie konsultacyjnym. Obecnie współprowadząca grupę dla mieszkańców Hostelu. Zaangażowana w Fundację całym sercem, ceniąca pracę z ludźmi i zawsze dostrzegająca w drugim człowieku dobro.

PAULINA JANISZEWSKA-GŁĄB

specjalista readaptacji osób opuszczających ZK

Wielkie serce w małym ciele. Z pasja poświęcająca się pracy na rzecz potrzebujących. Niestrudzenie próbuje pogodzić wieloletnie zamiłowanie do matematyki z niesłabnącą fascynacją tajnikami ludzkiej psychiki. Współpracuje z Fundacja Pomost od 2017 roku. Pracuje z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi.

Psycholog, dyplomowany seksuolog, specjalista terapii pedagogicznej, psychoterapeuta dzieci i młodzieży w procesie certyfikacji.

KASIA MAJDA

specjalista readaptacji osób opuszczających ZK, kierownik ośrodka readaptacyjnego

Psycholog, specjalistka terapii uzależnień w trakcie szkolenia.

Związana z Fundacją od ponad trzech lat, pracuje jako kierownik SOR i punktu konsultacyjnego, asystent osób opuszczających zakłady karne.

Ukończyła kurs w zakresie racjonalnej terapii zachowania, streetworkingu, dialogu motywującego.

JANA ZAWISZA

Menager zarządzania zasobami ludzkimi

Absolutorium z psychologii, GWSH-
Katowice, specjalista terapii uzależnień
w trakcie certyfikacji, kwalifikowana
z zakresu terapii uzależnień behawioralnych.

KAMIL WÓJCIK

student Psychokryminalistyki, wolontariusz.

Psychokryminalistyk. Obecnie student ostatniego roku psychologii (ścieżka sądowa) na katowickim Wydziale Psychologii Uniwersytetu SWPS. Przewodniczący i inicjator powstania Koła Naukowego Psychologii Kryminalistycznej „Corpus Delicti”. Od 2018 roku z ramienia Uniwersytetu SWPS prowadzi spotkania tematyczne dla uczniów szkół średnich. Współprowadzący projekt "Kółko psychokryminalistyczne".

W Pomoście asystent readaptacji. W pracy z ludźmi stawia na rozwój i jakość relacji.

BIURO

MAGDALENA BERETA

ANNA PARDO

WSPÓŁPRACA

dr n. hum. Maria John-Borys

superwizja

Posiada ponad 20-letnie doświadczenie w prowadzeniu psychoterapii indywidualnej i pacy z rodzinami.

Od 10 lat współpracuje z Polskim Towarzystwem Zapobiegania Narkomanii na kursach kształcących terapeutów uzależnień.

Superwizuje pracę z grupami osób ubiegających się o rekomendację trenerską I, II i III stopnia w Polskim Towarzystwie Psychologicznym. Superwizor Polskiego Towarzystwa Psychologicznego. Psychoterapeuta Polskiego Towarzystwa Psychologicznego (Certyfikat nr 195).
Ukończyła 3 letni kurs systemowej terapii rodzin. Prowadzi Gabinet Psychologiczny w Katowicach.

Adrian Kowalski

konsultant merytoryczny

.

Mariusz KONDZIOŁ Kondzielnik

prowadzący warsztaty muzyczne, edukacja HIV - AIDS, opiekun w ośrodku

.

Krzysztof Czekaj

superwizja, konsultacje merytoryczne

Współpraca w okresie 2012-2016 r.

Anna Kowalczyk-Hasterok

psycholog, konsultant, koordynator

Psycholog, prowadząca psychoterapię w Centrum Dobrej Terapii w Zabrzu; specjalistka w zakresie wsparcia w wychodzeniu z bezdomności, adeptka psychoterapii, autorka projektów grantowych, kreatywna dusza, pasjonatka ekologii, fotografii, slow designu, drewna, natury i życia.

Od wielu lat działa w śląskich NGO, na rzecz osób marginalizowanych społecznie.

Administratorka www.

Grzegorz Romanow

terapia Candis, pomoc prawna

Aplikant radcowski, certyfikowany specjalista psychoterapii uzależnień, certyfikowany realizator programu terapii Candis.

Członek zespołu NZOZ Szansa w Pławniowicach.

CZŁONKOWIE HONOROWI

Jego Eminencja Biskup senior

Biskup prof. dr hab. Antoni Józef Długosz biskup tytularny Aggar wikariusz generalny.